Üdvözöljük honlapunkon!




Aranyhörcsög

Bársonyosan puha bundájával, nagy fekete cipõgombszemeivel Ă©s kedves viselkedĂ©sĂ©vel mĂ©ltán tartozik a legkedveltebb kisállatok közĂ©.

Az aranyhörcsög elhelyezĂ©sĂ©re tökĂ©letesen megfelel egy kisebb terrárium, amelynek aljára kĂ©t ujjnyi vastagon faforgácsot (esetleg szalmát, száraz faleveleket, száraz fĂĽvet) terĂ­tĂĽnk. Érdemes egy marĂ©knyi szĂ©nát is adunk neki, mert ekkor takaros fĂ©szket Ă©pĂ­t belõle magának, amiben jĂłkat tud aludni.

Ha magányosan tartjuk a kellõen fiatal pĂ©ldányt - hamar kezessĂ© válik. Mielõtt megfognánk, mindig Ăłvatosan Ă©rintsĂĽk meg, simĂ­tsuk vĂ©gig, hogy Ă©rzĂ©keny, ijedõs termĂ©szete miatt nehogy önkĂ©ntelen vĂ©dekezõ reflexe következtĂ©ben megharapjon bennĂĽnket. A többszöri Ăłvatos vĂ©gigsimĂ­tás után Ăłvatosan fogjuk markunkba, nehogy kiugorjon kezĂĽnkbõl Ă©s megĂĽsse magát. A rendszeresen kĂ©zbe fogott egyedek jĂłl tĂ»rik a simogatást, dögönyĂ©szĂ©st, a vakargatást.

Tiszta állat, bundája mindig ápolt, mindig ugyanabban a sarokban végzi a dolgát, ezért a naponta történõ takarításkor elegendõ ebbõl a sarokból eltávolítani az almot. Ugyanez a takarékosság jellemzi az étkezése tekintetében is.

A hörcsög Ă©jszakai állat, ezĂ©rt lehetõleg ne nagyon zaklassuk, ha napközben alszik. Az állatkát ne napoztassuk , mert - kĂĽlönösen a nyári melegek idejĂ©n - mire Ă©szbe kapnánk, már vĂ©gez is vele a hõguta! Nem bĂ­rja a meleget.

Az állatka jĂłl tĂ»ri a magányt. Noha a fiatalok szĂ­vesen alszanak egy rakáson, játszanak egymással kismacska mĂłdjára, az ivarĂ©rett (szaporodĂłkĂ©pes) pĂ©ldányok a termĂ©szetben is magányosan Ă©lnek, Ă©s csak a párzás idejĂ©n Ă©rintkeznek fajtársaikkal. Ez a szokásuk megnehezĂ­ti a kifejlett pĂ©ldányok szĂ»k helyen valĂł egyĂĽtt-tartását, mert - kĂĽlönösen a hĂ­mek - lĂ©pten-nyomon összeverekednek. Ezt a gondot fokozza gyors fejlõdĂ©sĂĽk, ugyanis már kĂ©t hĂłnapos korukban ivarĂ©rettĂ© válnak.