Üdvözöljük honlapunkon!
Aranyhörcsög

Bársonyosan puha bundájával, nagy fekete cipõgombszemeivel és kedves viselkedésével méltán tartozik a legkedveltebb kisállatok közé.

Az aranyhörcsög elhelyezésére tökéletesen megfelel egy kisebb terrárium, amelynek aljára két ujjnyi vastagon faforgácsot (esetleg szalmát, száraz faleveleket, száraz füvet) terítünk. Érdemes egy maréknyi szénát is adunk neki, mert ekkor takaros fészket épít belõle magának, amiben jókat tud aludni.

Ha magányosan tartjuk a kellõen fiatal példányt - hamar kezessé válik. Mielõtt megfognánk, mindig óvatosan érintsük meg, simítsuk végig, hogy érzékeny, ijedõs természete miatt nehogy önkéntelen védekezõ reflexe következtében megharapjon bennünket. A többszöri óvatos végigsimítás után óvatosan fogjuk markunkba, nehogy kiugorjon kezünkbõl és megüsse magát. A rendszeresen kézbe fogott egyedek jól tûrik a simogatást, dögönyészést, a vakargatást.

Tiszta állat, bundája mindig ápolt, mindig ugyanabban a sarokban végzi a dolgát, ezért a naponta történõ takarításkor elegendõ ebbõl a sarokból eltávolítani az almot. Ugyanez a takarékosság jellemzi az étkezése tekintetében is.

A hörcsög éjszakai állat, ezért lehetõleg ne nagyon zaklassuk, ha napközben alszik. Az állatkát ne napoztassuk , mert - különösen a nyári melegek idején - mire észbe kapnánk, már végez is vele a hõguta! Nem bírja a meleget.

Az állatka jól tûri a magányt. Noha a fiatalok szívesen alszanak egy rakáson, játszanak egymással kismacska módjára, az ivarérett (szaporodóképes) példányok a természetben is magányosan élnek, és csak a párzás idején érintkeznek fajtársaikkal. Ez a szokásuk megnehezíti a kifejlett példányok szûk helyen való együtt-tartását, mert - különösen a hímek - lépten-nyomon összeverekednek. Ezt a gondot fokozza gyors fejlõdésük, ugyanis már két hónapos korukban ivaréretté válnak.