ÜdvözöljĂŒk honlapunkon!
Tengerimalac

A tengerimalac tĂĄrsas lĂ©ny, Ă”shazĂĄjĂĄban a vadonban csoportokban Ă©l. MestersĂ©ges környezetĂ©ben is felszabadultabb, ha fajtĂĄrsĂĄ(i)val Ă©lhet egy közössĂ©gben. A fajtĂĄrs(ak) közelsĂ©ge, szaga, hangja serkentĂ”leg hat egĂ©szsĂ©gĂ©re. A tengerimalacok pihenĂ©s idejĂ©n is igĂ©nylik a fajtĂĄrsakkal valĂł testi/vizuĂĄlis kontaktust, szĂĄmukra megnyugtatĂł, ha egymĂĄs mellett fekhetnek, egymĂĄst lĂĄthatjĂĄk, hallhatjĂĄk, szaglĂĄszhatjĂĄk. Az, hogy mennyire sikeres egy tĂĄrsĂ­tĂĄs, jobban az egyed karakterĂ©tĂ”l (szemĂ©lyisĂ©gĂ©tĂ”l), Ă©s kevĂ©sbĂ© a nemĂ©tĂ”l fĂŒgg. KĂ©t vagy több felnĂ”tt hĂ­m is Ă©lhet egyĂŒtt bĂ©kĂ©s egyetĂ©rtĂ©sben, Ă©s nĂ”stĂ©nyek között is akad nĂ©ha olyan, aki szinte egy nĂ”stĂ©nnyel sem fĂ©r meg. Az idegalkat - nyugodt, ingerlĂ©keny, agresszĂ­v, Ă©lĂ©nk vagy fĂ©lĂ©nk -, a kor - kölyökkor, serdĂŒlĂ”kor stb. - fontos tĂ©nyezĂ”k, de sok mĂșlik azon is, hogy hol talĂĄlkoznak elĂ”ször, milyen környezetben ismerkednek meg. A legtöbb tengerimalac nagyon örĂŒl annak, ha tĂĄrsa lehet.

TĂĄrsĂ­tĂĄsok

  • KĂ©t azonos nemĂ» kölyök: testvĂ©rek vagy mĂĄs alombĂłl valĂł kölykök is tĂĄrsĂ­thatĂłk. SerdĂŒlĂ”korban az agresszivitĂĄs egyik vagy mĂĄsik fĂ©lben felĂ©bredhet, Ă©s rangsorvitĂĄk megbonthatjĂĄk a bĂ©kĂ©s egyĂŒttlĂ©tet. SzerencsĂ©s esetben ezek hamar elcsitulnak. Ha a hierarchiĂĄĂ©rt folyĂł harc komoly verekedĂ©ssĂ© fajulna, mielĂ”tt mĂ©g kĂŒlön tennĂ©nk Ă”ket, vizsgĂĄljuk felĂŒl a tartĂĄsi körĂŒlmĂ©nyeket. A nagyobb, tĂĄgas ketrec, a benne elhelyezett vizuĂĄlis korlĂĄtok (farönk, faĂĄgak, minialagĂșt vagy egyĂ©b ilyen kellĂ©kek) akadĂĄlyozzĂĄk a szemkontaktust Ă©s lehetĂ”sĂ©get teremtenek arra, hogy egyik vagy mĂĄsik fĂ©lrevonulhasson. Ha ez nem segĂ­t, egy idĂ”re kĂŒlön kell tennĂŒnk Ă”ket.
  • KĂ©t hĂ­m: egy felnĂ”tt Ă©s egy kölyök tengerimalac hamar összebarĂĄtkozik, mert itt a termĂ©szetes rangsor elve mĂ»ködik, a kölyök alĂĄrendelt lesz.Ha kĂ©sĂ”bb a serdĂŒlĂ” kölyök nem elĂ©gszik meg stĂĄtuszĂĄval, ha hatalomra tör, kisebb-nagyobb összeĂŒtközĂ©sek, vitĂĄk (nĂ©ha) itt is keletkezhetnek.
  • KĂ©t felnĂ”tt hĂ­m: TĂ©vedĂ©s azt hinni, hogy kĂ©t felnĂ”tt hĂ­m nem tĂĄrsĂ­thatĂł. HabĂĄr kĂ©t kölyök, vagy egy kölyök Ă©s egy felnĂ”tt hĂ­m tĂĄrsĂ­tĂĄsa jobb vĂĄlasztĂĄs, szĂĄmos pĂ©lda bizonyĂ­tja, hogy felnĂ”tt hĂ­mek is jĂłl megfĂ©rhetnek egymĂĄssal. NĂ©hĂĄny biztonsĂĄgi rendszabĂĄlyt alkalmazva az esetleg felmerĂŒlĂ” szociĂĄlis feszĂŒltsĂ©gek csökkenthetĂ”k vagy akĂĄr megelĂ”zhetĂ”k. Mivel a hĂ­mek territoriĂĄlisak, nagyobb Ă©letteret igĂ©nyelnek. A semleges helyen törtĂ©nĂ” talĂĄlkozĂĄs utĂĄn elsĂ” alkalommal csak frissen almozott, vizelet ĂĄltal meg nem jelölt ketrecbe cĂ©lszerĂ» helyezni Ă”ket. A közös ketrecben mindegyiknek kĂŒlön fekvĂ”helyet - vagy hĂĄzat - kell biztosĂ­tanunk, Ă©s elegendĂ” tĂĄplĂĄlĂ©kkal kell Ă”ket ellĂĄtnunk, hogy emiatt veszekedĂ©s ne törtĂ©njen. Az elsĂ” ĂłrĂĄkban, napokban megfigyelĂ©s alatt kell tartanunk, s ha verekedĂ©st Ă©szlelĂŒnk, kĂŒlön kell tennĂŒnk Ă”ket, mert az erĂ”sen agresszĂ­v egyedek nagyon mĂ©ly sebeket - harapĂĄst, karmolĂĄst - ejthetnek egymĂĄson.
  • KĂ©t nĂ”stĂ©ny: ĂltalĂĄban a legjobb tĂĄrsĂ­tĂĄs, ritkĂĄn utasĂ­tjĂĄk vissza egymĂĄs tĂĄrsasĂĄgĂĄt, verekedĂ©s csak erĂ”sen dominĂĄns vagy agresszĂ­v egyĂ©neknĂ©l fordulhat elĂ”. A termĂ©szetben a nĂ”stĂ©nyek szoros közelsĂ©gben Ă©lnek Ă©s a faj közös Ă©rdekĂ©ben segĂ­tik egymĂĄst, Ă­gy Ă”k ĂĄltalĂĄban egyĂŒttmĂ»ködĂ”ek.
  • Egy nĂ”stĂ©ny Ă©s egy hĂ­m: MielĂ”tt e - csak lĂĄtszatra - jĂłnak tĂ»nĂ” tĂĄrsĂ­tĂĄs mellett döntenĂ©nk, tudnunk kell, hogy a nĂ”stĂ©ny nem maradhat mindig a hĂ­m közelĂ©ben, mert a gyakori vemhessĂ©g az egĂ©szsĂ©gĂ©t, de akĂĄr az Ă©letĂ©t is veszĂ©lyeztetheti. Amellett, hogy a kölykökĂ©rt is felelĂ”ssĂ©get kell vĂĄllalnunk, a hĂ­met is egy szĂĄmĂĄra megfelelĂ” környezetbe kell helyeznĂŒnk, mikor a nĂ”stĂ©nyt pihentetjĂŒk. Egy hĂ­m nehezen (!) viseli el a magĂĄnyt, ha fajtĂĄrsĂĄ(i)tĂłl elszigeteljĂŒk. Amikor tengerimalacot vĂĄlasztunk, hosszĂș tĂĄvra döntĂŒnk, hiszen szerencsĂ©s esetben, jĂł tartĂĄsi körĂŒlmĂ©nyek között akĂĄr 7 (sĂ”t, ritkĂĄn akĂĄr ennĂ©l több) Ă©vig is elĂ©lhet, ezĂ©rt kedvencnek, ha nem cĂ©lunk a tenyĂ©sztĂ©s, mindenkĂ©ppen kĂ©t azonos nemĂ» ĂĄllatot vĂĄlasszunk!

    Sose tartsunk kĂ©t hĂ­met egy nĂ”stĂ©ny mellett. A hĂ­mek a nĂ”stĂ©ny jelenlĂ©tĂ©ben vetĂ©lytĂĄrsakkĂĄ vĂĄlnak, verekedni fognak, Ă©s akĂĄr sĂșlyos, Ă©letveszĂ©lyes sebeket is ejthetnek egymĂĄson.