Üdvözöljük honlapunkon!
Tengerimalac

A tengerimalac társas lény, õshazájában a vadonban csoportokban él. Mesterséges környezetében is felszabadultabb, ha fajtársá(i)val élhet egy közösségben. A fajtárs(ak) közelsége, szaga, hangja serkentõleg hat egészségére. A tengerimalacok pihenés idején is igénylik a fajtársakkal való testi/vizuális kontaktust, számukra megnyugtató, ha egymás mellett fekhetnek, egymást láthatják, hallhatják, szaglászhatják. Az, hogy mennyire sikeres egy társítás, jobban az egyed karakterétõl (személyiségétõl), és kevésbé a nemétõl függ. Két vagy több felnõtt hím is élhet együtt békés egyetértésben, és nõstények között is akad néha olyan, aki szinte egy nõsténnyel sem fér meg. Az idegalkat - nyugodt, ingerlékeny, agresszív, élénk vagy félénk -, a kor - kölyökkor, serdülõkor stb. - fontos tényezõk, de sok múlik azon is, hogy hol találkoznak elõször, milyen környezetben ismerkednek meg. A legtöbb tengerimalac nagyon örül annak, ha társa lehet.

Társítások

  • Két azonos nemû kölyök: testvérek vagy más alomból való kölykök is társíthatók. Serdülõkorban az agresszivitás egyik vagy másik félben felébredhet, és rangsorviták megbonthatják a békés együttlétet. Szerencsés esetben ezek hamar elcsitulnak. Ha a hierarchiáért folyó harc komoly verekedéssé fajulna, mielõtt még külön tennénk õket, vizsgáljuk felül a tartási körülményeket. A nagyobb, tágas ketrec, a benne elhelyezett vizuális korlátok (farönk, faágak, minialagút vagy egyéb ilyen kellékek) akadályozzák a szemkontaktust és lehetõséget teremtenek arra, hogy egyik vagy másik félrevonulhasson. Ha ez nem segít, egy idõre külön kell tennünk õket.
  • Két hím: egy felnõtt és egy kölyök tengerimalac hamar összebarátkozik, mert itt a természetes rangsor elve mûködik, a kölyök alárendelt lesz.Ha késõbb a serdülõ kölyök nem elégszik meg státuszával, ha hatalomra tör, kisebb-nagyobb összeütközések, viták (néha) itt is keletkezhetnek.
  • Két felnõtt hím: Tévedés azt hinni, hogy két felnõtt hím nem társítható. Habár két kölyök, vagy egy kölyök és egy felnõtt hím társítása jobb választás, számos példa bizonyítja, hogy felnõtt hímek is jól megférhetnek egymással. Néhány biztonsági rendszabályt alkalmazva az esetleg felmerülõ szociális feszültségek csökkenthetõk vagy akár megelõzhetõk. Mivel a hímek territoriálisak, nagyobb életteret igényelnek. A semleges helyen történõ találkozás után elsõ alkalommal csak frissen almozott, vizelet által meg nem jelölt ketrecbe célszerû helyezni õket. A közös ketrecben mindegyiknek külön fekvõhelyet - vagy házat - kell biztosítanunk, és elegendõ táplálékkal kell õket ellátnunk, hogy emiatt veszekedés ne történjen. Az elsõ órákban, napokban megfigyelés alatt kell tartanunk, s ha verekedést észlelünk, külön kell tennünk õket, mert az erõsen agresszív egyedek nagyon mély sebeket - harapást, karmolást - ejthetnek egymáson.
  • Két nõstény: Általában a legjobb társítás, ritkán utasítják vissza egymás társaságát, verekedés csak erõsen domináns vagy agresszív egyéneknél fordulhat elõ. A természetben a nõstények szoros közelségben élnek és a faj közös érdekében segítik egymást, így õk általában együttmûködõek.
  • Egy nõstény és egy hím: Mielõtt e - csak látszatra - jónak tûnõ társítás mellett döntenénk, tudnunk kell, hogy a nõstény nem maradhat mindig a hím közelében, mert a gyakori vemhesség az egészségét, de akár az életét is veszélyeztetheti. Amellett, hogy a kölykökért is felelõsséget kell vállalnunk, a hímet is egy számára megfelelõ környezetbe kell helyeznünk, mikor a nõstényt pihentetjük. Egy hím nehezen (!) viseli el a magányt, ha fajtársá(i)tól elszigeteljük. Amikor tengerimalacot választunk, hosszú távra döntünk, hiszen szerencsés esetben, jó tartási körülmények között akár 7 (sõt, ritkán akár ennél több) évig is elélhet, ezért kedvencnek, ha nem célunk a tenyésztés, mindenképpen két azonos nemû állatot válasszunk!

    Sose tartsunk két hímet egy nõstény mellett. A hímek a nõstény jelenlétében vetélytársakká válnak, verekedni fognak, és akár súlyos, életveszélyes sebeket is ejthetnek egymáson.