Üdvözöljük honlapunkon!
Amandina


A dĂ­szpintyek családjába tartozĂł madarakat gyakorlatilag kĂ©t csoportba szokás sorolni: a kisebb testĂ», vĂ©konycsõrĂ» zömĂ©ben afrikai eredetĂ» asztrildokra Ă©s a viszonylag nagyobb testĂ» vastagabb csõrĂ» (auszráliai vagy dĂ©lkeletázsiai) amandinákra.

AmandinaÉlõhelyük
Élõhelyük Kelet-, Északkelet-Ausztrália.

LeĂ­rás: 12-13 cm hosszĂş, karcsĂş madarak, testsĂşlyuk mindössze 2 dkg, szĂ­npompájuk vonzza az emberi szemet. A fej szĂ­ne lehet piros, fekete, sárga, mellĂĽk szĂ­ne lila vagy fehĂ©r. Hasuk halvány sárga, hátuk, szárnyuk zöld szĂ­nĂ». A hĂ­mek tarkĂłján Ă©lĂ©nk kĂ©k szalag van, farktolluk hosszĂş, villában vĂ©gzõdik. A tojĂłk tollazata sokkal halványabb, faroktolluk rövid. A hĂ­mek szinte folyamatosan, halkan fĂĽtyĂĽlnek.

IgĂ©nyeik: A meleg- Ă©s párás Ă©lõhelyet kedvelik. A hõmĂ©rsĂ©klet nem szabad, hogy 20-22 °C-fok alá sĂĽllyedjen. Ha a hõmĂ©rsĂ©klet 25 °C-fok fölött van, igen magas relatĂ­v páratartalommal jĂłl Ă©rzik magukat. RöptĂĽk gyors, cikázĂł, lehetõleg minĂ©l nagyobb helyet biztosĂ­tsunk számukra.

Gyakorlatilag akár egy tenyészpár vagy akár egy 6-8 darabot számláló csoport részére optimális méretûnek tekinthetõ egy
 • 100 cm hosszĂş,
 • 50 cm magas,
 • 40 cm mĂ©ly
  dobozkalitka.

  Eledel: Javasolt magkeverĂ©k: 50% fehĂ©rköles, 25% fĂ©nymag, 25% muhar, egyĂ©b aprĂł magvak, Ăşgy mint nĂ©gerköles stb. Madarainknak idõrõl-idõre más Ă©s más a magigĂ©nye. Van idõszak, amikor nem gyõzzĂĽk fĂ©nymaggal, máskor pl. fehĂ©r kölessel etetni õket. Ă–sztönösen tudják, mire van szĂĽksĂ©gĂĽk, Ă©rdemes figyelnĂĽnk rá. A fĂĽrtöskölest csomĂłkban akasszuk elĂ©jĂĽk, rákapaszkodva minden mennyisĂ©get elfogyasztanak belõle.

  Szaporodás: Szaporodásuk szeptembertõl nyár elejĂ©ig tart, egy összeszokott pár ez idõ alatt kĂ©pes 3-szor, ill. 4-szer is költeni, Ă©s fiĂłkáikat felnevelni. Farostlemezbõl kĂ©szĂĽlt elõl fĂ©lig nyitott pinyt-odĂşt biztosĂ­tsunk nekik, amelyben a finom fĂ»szálakat már elrendeztĂĽk.

  Tojásaik száma maximum 6 db, a költĂ©si idõ 18 nap, a szĂĽlõk felváltva költenek Ă©s kelĂ©s után mindketten etetnek. Mivel rendkĂ­vĂĽl alacsony a fehĂ©rje-szintetizálĂł kĂ©pessĂ©gĂĽk, a tojásos lágyelesĂ©ggel Ăłvatosan bánjunk, inkább csĂ­ráztatott magokat, sárgarĂ©pát, salátát vagy tyĂşkhĂşrt (reszelve illetve aprĂłra vágva) adjunk nekik.

  A 8 napos, csupasz fiĂłkákat szĂĽleik takaratlanul hagyják, csak etetni járnak be. Ha a hõmĂ©rsĂ©klet alacsony, azok könnyen elpusztulhatnak. A tollas kismadarak 3 hetes koruk körĂĽl hagyják el a fĂ©szket, szĂ­nĂĽk zöldes-szĂĽrke.

  Színpompájukat 4-6 hónapos korukra érik el.