Üdvözöljük honlapunkon!
Törpepapagáj

A rózsásfejû törpepapagáj (Agapornis roseicollis)Száraz fás és cserjés szavannák lakója dél-nyugat Afrikában. Tápláléka magokból, rügyekbõl és levelekbõl áll. Szárnyhossza 10 centiméter, a teljes madárka 16-17 centiméter.

A hím alapszíne fényes világoszöld, a hasa sárgás. Feje és nyaka rózsaszínû, a homloka valamivel sötétebb. A háta zöld, a farkcsíkja kék. Evezõtollai feketék, az alsó szárnyfedõk és a szárnyszegély zöld. Farka szintén zöld, a két középsõ tollat kivéve valamennyi farktoll tövén narancsszínû folt látható. A farktollak végei kékek, a jellegzetes fekete keresztcsík nála is megtalálható. Az írisze barna. Csõre halvány hússzínû, lába szürke.

Különbségek a hím és a tojó között:
A hím és a tojó külsõre csaknem egyforma.
A tojó medencecsontján elöl néhány milliméternyi hézag van, míg a hímé összefüggõ. A tojó színei halványabbak, a homlokcsíkja kisebb, a farcsíkja is keskenyebb, fejének formája lekerekítettebb. Némelyik tojónál a nyak rózsaszínje szürkés árnyalatú.

Szaporodás: A fĂ©szekalj 3-4 tojás, a költĂ©si idõ 22 nap, a fĂ©szkelĂ©si idõ 5-6 hĂ©t. Ezután a szĂĽlõk a fiĂłkákat mĂ©g kb. kĂ©t hĂ©tig odĂşn kĂ­vĂĽl etetik.
Nálunk most 5500,-ft-ért kapható.